Wat is WordPress?
Ooit begonnen als een blogsysteem voor iedereen, maar uitgegroeid tot één van de meest uitgebreide CMS’en in de wereld. De grondslag voor dit systeem stamt uit begin 2003 toen Matthew Mullenweg samen met Mike Little de beginselen van WordPress codeerde. Het systeem had na 2 jaar (februari 2005) al bijna 1 miljoen downloads. Dit CMS is op dit moment de grootste ter wereld, waar zo’n 30% van alle websites op draait. Daarnaast heeft WordPress een enorm marktaandeel (bijna 60%). Ondanks dit is het nog altijd gratis software, en ontzettend eenvoudig in gebruik.
Waarom dan WordPress?
Leuk zo’n systeem, maar wat doet het nou precies voor jouw website? WordPress is een CMS, een content management systeem. En deze titel beschrijft eigenlijk precies wat het doet, het is een systeem wat de content (inhoud) van jouw website managet. Het zorgt ervoor dat jij makkelijk jouw website kunt aanpassen, aanvullen of überhaupt invullen zonder in uitgebreide HTML te duiken. Omdat dit systeem zo’n immense gebruikersgroep heeft zijn er ook talloze naslagwerken, en informatiebronnen beschikbaar. Dat is fijn voor ons als ontwikkelaar, en jou als gebruiker.
Als laatste is jouw website makkelijk in functie uit te breiden door het toevoegen van plug-ins. Een soort extra systemen die direct met jouw website samenwerken. Webshops, fotogalerijen, planners, te veel om op te noemen.
De valkuilen van WordPress
WordPress is een enorm systeem, maar daarmee ook een enorm doelwit. Natuurlijk kun je je daar tegen wapenen, maar het is een aspect wat aandacht vraagt. Wij gebruiken, afhankelijk van de situatie, 4 tot 6 systemen om jouw website of webshop te beveiligen. Mocht er toch wat misgaan, staan we voor je klaar!
De hiervoor genoemde plug-ins zijn superhandig, maar ook erg talrijk. Weet je niet zo goed wat je zoekt? Bereid je dan voor om te verdwalen in de zee van mogelijkheden.